Valamar postao dio virtualne elektrane KOER

Aug 07, 2023

Valamar je prva kompanija u hrvatskom turisti─Źkom sektoru koja je potpisala ugovor o sudjelovanju u radu KOER virtualne elektrane. Ova vode─ça turisti─Źka kompanija u Hrvatskoj i virtualna elektrana KOER sura─Ĺivat ─çe s ciljem pove─çanja odr┼żivosti i uravnote┼żenja hrvatskog elektroenergetskog sustava. 

Uravnote┼żenost sustava klju─Źna je za njegovo sigurno i optimalno funkcioniranje, ali i za mogu─çnost priklju─Źivanja novih kapaciteta obnovljivih izvora energije ─Źime se omogu─çuje tranzicija društva na odr┼żive na─Źine potrošnje i proizvodnje elektri─Źne energije. Valamar je integrirao odr┼żivi razvoj u svoje poslovanje te objavio ciljeve odr┼żivosti prema ESG okviru do 2025. godine, a ovime postaje i predvodnik turisti─Źkog sektora u sustavu virtualne elektrane.

„Od 2010. godine Valamar ula┼że u obnovljive izvore energije i energetsku u─Źinkovitost, a ova suradnja ozna─Źava iskorak Valamara na tr┼żište elektri─Źne energije. Valamar stavlja na raspolaganje agregate za struju na 12 lokacija od Pore─Źa do Dubrovnika u cilju uravnote┼żenja energetske mre┼że. Ukupna snaga koja se stavlja na raspolaganje je 4 MW, a agregati koji ina─Źe slu┼że za rezervno napajanje u Valamarovim objektima koristit ─çe se za rastere─çenje elektroenergetskog sustava u trenutcima vršnog optere─çenja. Prva lokacija koja ulazi u funkciju je Valamarova centralna kuhinja u Vine┼żu a do kraja godine planirano je puštanje u rad i svih ostalih lokacija.“, izjavio je Flavio Gregorovi─ç, direktor tehni─Źkog sektora u Valamaru.

Tehnološka tvrtka KOER ovim ugovorom ostvaruje dodatno povezivanje tr┼żišta elektri─Źne energije i krajnjih korisnika koji ─Źine virtualnu elektranu te u Valamaru vidi zna─Źajnog partnera u tome. Promišljaju─çi o potrebama modernog hrvatskog elektroenergetskog sustava i mogu─çnostima razvoja elektroenergetskog tr┼żišta KOER je razvio infrastrukturu prve hrvatske virtualne elektrane i kao agregator upravlja njome. Hrvatski elektroenergetski sustav se ubrzano decentralizira i virtualna elektrana je njegov iznimno va┼żan dio. Ovo je platforma za poslovne modele koji ─çe pospješiti ekonomsku odr┼żivost obnovljivih izvora energije i ubrzati izgradnju nove energetske infrastrukture.

„Virtualna elektrana objedinjuje proizvo─Ĺa─Źe, potroša─Źe, ali i spremnike elektri─Źne energije koji se mogu nalaziti bilo gdje unutar hrvatskog elektroenergetskog sustava. Krajnji korisnici stavljaju na raspolaganje dio svog kapaciteta proizvodnje i potrošnje elektri─Źne energije. Svima uklju─Źenima na ovaj na─Źin otvaraju se mogu─çnosti višestruke dobrobiti - krajnjim korisnicima prilika da postanu aktivni sudionici tr┼żišta elektri─Źne energije te kroz to ostvaruju dodatne prihode, a Hrvatskom operatoru prijenosnog sustava pru┼żanje pomo─çnih usluge s ciljem optimalnog upravljanja i uravnote┼żenja elektroenergetskog sustava. Izrazito mi je drago što je Valamar, kao lider u turisti─Źkom sektoru, prepoznao da je va┼żno djelovati i u energetskom. Turisti─Źki sektor je poznat kao veliki potroša─Ź energije, a Valamar svojim primjerom pokazuje da u energetskom sustavu mo┼że sudjelovati i kao faktor uravnote┼żenja.“, izjavio je Marko Lasi─ç, direktor KOER-a.

Valamar aktivno poduzima inicijative u podru─Źju odr┼żivog poslovanja usmjerene stvaranju novih vrijednosti za goste, zaposlenike, lokalne zajednice i društvo, vode─çi ra─Źuna o u─Źincima na okoliš. Do 2025. godine Valamar planira dose─çi uglji─Źnu neutralnost u prvom i drugom opsegu te nastavlja s ulaganjima u destinacije i društveni u─Źinak vrijednim ─Źak 50 milijuna eura.

┼Żelite saznati više detalja?

Ispunite formular ispod i naš tim ─çe Vam se javiti s povratnim informacijama. Ostvarimo odr┼żivost zajedno!