Valamar postao dio virtualne elektrane KOER

Aug 07, 2023

Valamar je prva kompanija u hrvatskom turističkom sektoru koja je potpisala ugovor o sudjelovanju u radu KOER virtualne elektrane. Ova vodeća turistička kompanija u Hrvatskoj i virtualna elektrana KOER surađivat će s ciljem povećanja održivosti i uravnoteženja hrvatskog elektroenergetskog sustava. 

Uravnoteženost sustava ključna je za njegovo sigurno i optimalno funkcioniranje, ali i za mogućnost priključivanja novih kapaciteta obnovljivih izvora energije čime se omogućuje tranzicija društva na održive načine potrošnje i proizvodnje električne energije. Valamar je integrirao održivi razvoj u svoje poslovanje te objavio ciljeve održivosti prema ESG okviru do 2025. godine, a ovime postaje i predvodnik turističkog sektora u sustavu virtualne elektrane.

„Od 2010. godine Valamar ulaže u obnovljive izvore energije i energetsku učinkovitost, a ova suradnja označava iskorak Valamara na tržište električne energije. Valamar stavlja na raspolaganje agregate za struju na 12 lokacija od Poreča do Dubrovnika u cilju uravnoteženja energetske mreže. Ukupna snaga koja se stavlja na raspolaganje je 4 MW, a agregati koji inače služe za rezervno napajanje u Valamarovim objektima koristit će se za rasterećenje elektroenergetskog sustava u trenutcima vršnog opterećenja. Prva lokacija koja ulazi u funkciju je Valamarova centralna kuhinja u Vinežu a do kraja godine planirano je puštanje u rad i svih ostalih lokacija.“, izjavio je Flavio Gregorović, direktor tehničkog sektora u Valamaru.

Tehnološka tvrtka KOER ovim ugovorom ostvaruje dodatno povezivanje tržišta električne energije i krajnjih korisnika koji čine virtualnu elektranu te u Valamaru vidi značajnog partnera u tome. Promišljajući o potrebama modernog hrvatskog elektroenergetskog sustava i mogućnostima razvoja elektroenergetskog tržišta KOER je razvio infrastrukturu prve hrvatske virtualne elektrane i kao agregator upravlja njome. Hrvatski elektroenergetski sustav se ubrzano decentralizira i virtualna elektrana je njegov iznimno važan dio. Ovo je platforma za poslovne modele koji će pospješiti ekonomsku održivost obnovljivih izvora energije i ubrzati izgradnju nove energetske infrastrukture.

„Virtualna elektrana objedinjuje proizvođače, potrošače, ali i spremnike električne energije koji se mogu nalaziti bilo gdje unutar hrvatskog elektroenergetskog sustava. Krajnji korisnici stavljaju na raspolaganje dio svog kapaciteta proizvodnje i potrošnje električne energije. Svima uključenima na ovaj način otvaraju se mogućnosti višestruke dobrobiti - krajnjim korisnicima prilika da postanu aktivni sudionici tržišta električne energije te kroz to ostvaruju dodatne prihode, a Hrvatskom operatoru prijenosnog sustava pružanje pomoćnih usluge s ciljem optimalnog upravljanja i uravnoteženja elektroenergetskog sustava. Izrazito mi je drago što je Valamar, kao lider u turističkom sektoru, prepoznao da je važno djelovati i u energetskom. Turistički sektor je poznat kao veliki potrošač energije, a Valamar svojim primjerom pokazuje da u energetskom sustavu može sudjelovati i kao faktor uravnoteženja.“, izjavio je Marko Lasić, direktor KOER-a.

Valamar aktivno poduzima inicijative u području održivog poslovanja usmjerene stvaranju novih vrijednosti za goste, zaposlenike, lokalne zajednice i društvo, vodeći računa o učincima na okoliš. Do 2025. godine Valamar planira doseći ugljičnu neutralnost u prvom i drugom opsegu te nastavlja s ulaganjima u destinacije i društveni učinak vrijednim čak 50 milijuna eura.

Želite saznati više detalja?

Ispunite formular ispod i naš tim će Vam se javiti s povratnim informacijama. Ostvarimo održivost zajedno!