KOER dobitnik godišnje nagrade za inovacije u području energetike

Jul 06, 2023

U Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti održana je 28. svečanost dodjele godišnjih nagrada Zaklade “Hrvoje Požar” Hrvatskog energetskog društva. Godišnja nagrada dodjeljuje se za značajnu stručnu i znanstvenu djelatnost u razvitku energetike, za inovacije u području energetike, za realizirani projekt racionalnog gospodarenja energijom te popularizaciju energetike. Nagrađuju se i studenti za zapažen uspjeh u dosadašnjem studiranju studentima studija energetike i energetskih usmjerenja završne godine preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studija te za posebno zapaženi diplomski rad iz područja energetike.

 

Glavni odbor Zaklade "Hrvoje Požar" Hrvatskog energetskog društva donio je odluku da je KOER dobitnik godišnje nagrade za inovacije u području energetike. Prepoznat je kao tehnološka tvrtka koja je razvila infrastrukturu prve hrvatske virtualne elektrane i postala prvi hrvatski agregator - novi sudionik elektroenergetskog tržišta i spona između tržišta električne energije te krajnjih korisnika koji su dio virtualne elektrane. KOER kao agregator upravlja virtualnom elektranom, a njezini krajnji korisnici stavljaju na raspolaganje dio svog kapaciteta proizvodnje i potrošnje električne energije. Virtualna elektrana objedinjuje proizvođače, potrošače, ali i spremnike električne energije koji se mogu nalaziti bilo gdje unutar hrvatskog elektroenergetskog sustava. Svima uključenima na ovaj način otvaraju se mogućnost višestruke dobrobiti - krajnjim korisnicima prilika da postanu aktivni sudionici tržišta električne energije te kroz to ostvaruju dodatne prihode, a Hrvatskom operatoru prijenosnog sustava pružanje pomoćnih usluge s ciljem optimalnijeg upravljanja i uravnoteženja elektroenergetskog sustava.

Hrvatski elektroenergetski sustav se ubrzano decentralizira i virtualna elektrana je njegov iznimno važan dio. Nužna je za priključivanje novih kapaciteta obnovljivih izvora energije u elektroenergetski sustav i tranziciju društva na održive načine potrošnje i proizvodnje električne energije. 

Dodjela nagrada Zaklade „Hrvoje Požar“ u prostoru Hrvatske akademije tradicija je koja postoji od 1995., a početak Akademijinog bavljenja pitanjima energetike datira još od 1896. kada je Nikola Tesla izabran za počasnog člana Akademije. 

photo credit: Marko Urbić

Želite saznati više detalja?

Ispunite formular ispod i naš tim će Vam se javiti s povratnim informacijama. Ostvarimo održivost zajedno!