KOER virtualna elektrana u emisiji Studio 4 HTV-a

Jul 20, 2023
 

O važnosti uloge virtualne elektrane za elektroenergetski sustav i integraciju projekata obnovljivih izvora energije govorio je jučer Marko Lasić, direktor KOER-a, u emisiji HTV-a Studio 4.  

Što je virtualna elektrana, po kojem principu funkcionira i koju dobit ostvaruju njezini korisnici - zanimalo je urednika emisije Mladena Iličkovića. 

"Virtualna elektrana je novi sudionik elektroenergetskog tržišta. Čine ju agregator i krajnji korisnici koji mogu biti proizvođači i potrošači električne energije - industrijska postrojenja, komunikacijska infrastruktura, komunalna infrastruktura, spremnici energije solarne elektrane, vjetroelektrane", uvodno je pojasnio Marko Lasić i u nastavku opisao ulogu agregatora: "on operativno upravlja virtualnom elektranom, okrupnjuje kapacitete, prepoznaje njihove karakteristike koje može komercijalizirati na tržištima električne energije, bilo da je to tržište uravnoteženja, veleprodajno tržište ili burza."

 

Koja je uloga virtualne elektrane u sustavu?

Virtualna elektrana na zahtjev agregatora koji upravlja njome daje energiju sustavu ili je iz njega uzima. Time na signal operatora prijenosnog sustava virtualna elektrana pomaže stabilizirati sustav u trenutcima kad ima viška ili manjka električne energije.

Kakvu dobit imaju korisnici virtualne elektrane?

Prije svega imaju prihod koji mogu ostvarivati svojom imovinom koju prije ulaska u virtualnu elektranu nisu mogli komercijalizirati jer je bila premala ili neupravljiva da bi mogla pristupiti tržištima električne energije.

Energetska tranzicija hrvatskih otoka i virtualna elektrana

Otoci su svakako važan dio energetske tranzicije Hrvatske. Jesu li i potencijalni korisnici virtualne elektrane?

 

 

O njihovom velikom potencijalu u emisiji je govorio Ivan Zoković iz organizacije Pokret otoka koja je regionalni partner Tajništva za čistu energiju za EU otoke. Istaknuo je da jedinice lokalne samouprave, kao i lokalne poslovne zajednica s otoka, trebaju vidjeti svoju priliku u energetskoj tranziciji jer pomoću nje povećavaju i svoju konkurentnost na tržištu. Otoci izrađuju svoje strategije prelaska na čistu energiju i vide budućnost u decentralizaciji. To znači više manjih centara proizvodnje električne energije, naročito fotonaponskih elektrana, ali i dvosmjernu razmjenu energije. Upravo se to, istaknuo je Ivan Zoković, može uklopiti u koncept virtualne elektrane i donijeti višestruku dobrobit kakva je već vidljiva u drugim zemljama. Naveo je primjer Grčke gdje se uvođenjem virtualne elektrane u elektroenergetski sustav izrazito povećao broj solarnih elektrana, a to je posljedično utjecalo i na otvaranje brojnih novih lokalnih radnih mjesta.     

Direktor KOER virtualne elektrane potvrdio je velike mogućnosti suradnje s otocima i njenu važnu ulogu u energetskoj tranziciji otoka. Dotičući se sektora turizma, s kojim se otoci najviše povezuju, naveo je primjer vodeće turističke kompanije Valamar koja je nedavno postala dio virtualne elektrane KOER prepoznavši to kao dobar put ostvarivanja svojih ciljeva održivosti. 

Na kraju razgovora urednika emisije je zanimalo bi li se Hrvatska radiotelevizija mogla priključiti virtualnoj elektrani KOER i mati koristi kao njezin korisnik.

"HRT bi se definitivno mogao priključiti sa svojim kapacitetima, sustavima grijanja, hlađenja i ventilacije. S obzirom na to da HRT radi 24 sata bez prekida, to je količina vremena koje bi se moglo dobro koristiti za upravljanje virtualnom elektranom." odgovorio je direktor KOER-a.  

Nove tehnologije kakve KOER razvija i nudi korisnicima za povećanje njihove učinkovitosti i održivosti, a time ujedno osigurava uravnoteženost sustava, donose dobit i ključne su za sve dionike. Omogućuju optimalno funkcioniranje, ali i priključivanja novih kapaciteta obnovljivih izvora energije čime se omogućuje tranzicija društva na održive načine potrošnje i proizvodnje električne energije. 

 

Želite saznati više detalja?

Ispunite formular ispod i naš tim će Vam se javiti s povratnim informacijama. Ostvarimo održivost zajedno!